Sognstien: turbeskrivelse

Sognstien: turbeskrivelse

Her finner du alle turbeskrivelser til denne turen som er planlagt sommeren 2013.

Dag 1: Turtagrø - Fannaråkhytta
Antall timer: 4,5
Avstand: 8 km
Høyde: 1 180 meter opp
Kart: 10056 Bygdin 1:50 000, kartside 32G09, (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

Topptur. Øvre del av ruta er utsatt i dårlig vær og sterk vind. Over Sognefjellsvegen ved hotellet og til helårsbrua over Helgedalselvi. Stidele for umerket rute til Skagastølsbu her. Opp på nordsida av elva til Helgedalen seter og inn på veien til Helgedalsbotnen der T-sti tar av. Bekken nedenfor Ekrehytta steingås. Stidele til Skogadalsbøen her. Videre på god, men bratt og steinete sti i mange slyng til hytta på toppen 2 068 moh., Norges høyestliggende overnattingshytte. Med lett topptursekk bruker man kortere tid enn angitt.


Last ned et stort kart i JPGDag 2: Fannaråkhytta - Skogadalsbøen
Antall timer: 6
Avstand: 12 km
Kart: 10056 Bygdin 1:50 000, kartside 32G09, (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

Fra Fannaråkhytta østover sør for Fannaråkbreen, rundt på sørsida av Fannaråknosi før bratt nedstigning i stein og ur ned til Keisarpasset. Nedstigningen går ofte på snøfonner. Elva på østsida av Keisarpasset steingås. Sørover i stidele for ruta fra Turtagrø, og jevn nedstigning forbi Gjertvatnet og ned Gjertvassdalen til Storebrui. Stidele for umerket rute til Vormeli passeres og videre over elva Utla på helårsbru. Ruta vender sørover ned Utledalen i frodig terreng ned til Skogadalsbøen.


Last ned et stort kart i JPGDag 3: Skogadalsbøen - Ingjerdbu
Antall timer: 4
Avstand: 12 km
Kart: 10056 Bygdin 1:50 000, kartside 32G09, (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

På helårsbru over Skogadøla til stidelet til Olavsbu, Gjendebu og Fondsbu. Videre 1/2 kmsørover til nytt stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. Sørover og på helårsbru over Uradøla og forbi der umerka rute tar ned til Vormeli og bratt opp mot Friken. Fin utsikt mot Hurrungane. Bratt ned mot Fleskedalen og forbi stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. På helårsbru over Fleskedøla. Videre til Vettismorki og Ingjerdbu. OBS: Ingjerdbu er ubetjent og har ikke lenger proviant.


Last ned et stort kart i JPGDag 4: Ingjerdbu - Slettningsbu
Antall timer: 9
Avstand: 27 km
Kart: 10056 Bygdin 1:50 000, kartside 32G09, (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

På bru over bekken ved hytta og sørover til Morka-Koldedøla som krysses på helårsbru og langs elva til stidelet til Vetti. Videre gjennom Vettismorki og opp til Morkaskaret. Fin utsikt til Hurrungane herfra. Sørover i stidele mot Tyinholmen, forbi Øytjørn ned i Hjelledalen. Over Hjelledøla og sørover opp gjennom skogen og vider opp i Skredhaugdokki og bratt opp over fjellryggen og ned til Kyrkjevatnet. Langs Kyrkjevatnet og til vestenden av Mannsbergvatnet og delvis bratt ned langs Mannsbergelvi og på vei ned til Rv53. 7 t hit. Vestover langs riksveien ca. 200 meter og på grusvei ned til Sletterust forbi sørvestenden av Torolmen og inn på sti. Opp til Skivardegge og til stidelet til Kyrkjestølane. Herfra nord- og østover i jevn høyde forbi Svarteknipptjerne og på nordsida av Øvre Årdalsvatnet til Slettningsbu.


Last ned et stort kart i JPG (del 1)


Last ned et stort kart i JPG (del 2)Dag 5: Slettningsbu - Sulebu
Antall timer: 6
Avstand: 21 km
Kart: 10056 Bygdin 1:50 000, kartside 32G09,og 10048 Hemsedal, 1:50 000, kartside 32G08 (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

Fra Hytta enten langs østsida av Øvre Årdalsvatnet og over bekken i utoset og over ryggen øst for Slettningsegge og sørvestover forbi vann 1344 og Austrefjorden og ned til vestenden av Slettningen. Eller vestover fra hytta forbi stidelet til Torolmen og mellom de to største av Svarteknipptjedne til stidelet til Sletterust så sørover og langs foten av Slettningsegge til vestenden av Slettningen. Gangtiden er like lang på de to rutene. Fra stidelet mot østsida av Kyrkjenøse og bratt ned til Kyrkjestølane langs vestsida av bekken. 3 t hit og 3 t videre til Sulebu. Over E16 og langs den gamle kongevegen en drøy kilometer. Så på sti opp på østsida av Sula. Forbi Skavlegiltjednet og i småkuppert terreng i sørøstlig retning til hytta.


Last ned et stort kart i JPGDag 6: Sulebu - Breistølen
Antall timer: 7
Avstand: 24 km
Kart: 10048 Hemsedal, 1:50 000, kartside 32G08 (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

Fra hytta i lett terreng sørover forbi sørenden av Øvre Sulevatnet og inn i Suleskaret mellom Sulefjellet og Suletinden, lett stigning ca 100 høydemeter i skaret. Ca 6 km i lett terreng ned til vatnet Masseringstjørni ved foten av fjellet Masseringsnosi. Stien går vestover ved foten av fjellet Nordre Kluftenosi, før ca 250 høydemeter lett nedstigning sørover ned til Breistølen.


Last ned et stort kart i JPGDag 7: Breistølen - Bjordalsbu
Antall timer: 4
Avstand: 15 km
Kart: 10048 Hemsedal, 1:50 000, kartside 32G08 (Norge-serien Nordeca)
Merket sti

Starter på en anleggsvei og videre ut på sti opp Stardalen og til Stardalsmønen. Lett nedstigning mot den nordvestre vika i Starsjøen før man kommer ned mot den steinete og karrige Rankebotnen. Fangsanlegg med dyregraver mellom stien og Nedre Bjordalsvatnet. Sørover over et skar i vestre kant av Graveggi og ned til Bjordalsbu.


Last ned et stort kart i JPG